Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά 28.04.2013 06:45

Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά

Τώρα

Πως μπορεί ο οφειλέτης να προστατέψει την πρώτη κατοικία του αν αρθεί η αναστολή των πλειστηριασμών.

Όσο σφίγγει ο κλοιός των τραπεζών που σε συνεννόηση με την τρόικα πιέζουν την κυβέρνηση για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών από 1-1-2014, τόσο εγκλωβίζονται και περισσότεροι οφειλέτες στην υπερχρέωση και στον φόβο για τα ακίνητα πρώτη-κατοικία τους.


Η εκτελεστική εξουσία αποσύρεται από την υποχρέωση για προστασία της ιδιοκτησίας των Ελλήνων και παραχωρεί τη θέση της στη δικαστική εξουσία μέσα από το νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους ενήμερους οφειλέτες και τις τροποποιήσεις στον ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη).



Πως μπορεί λοιπόν ο οφειλέτης να προστατέψει την πρώτη κατοικία του αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί?


1. Ο πρώτος δρόμος για να μπορέσει μη ενήμερος οφειλέτης να αποφύγει τα καταδιωκτικά μέτρα , δηλαδή την αναγκαστική προσημείωση υποθήκης , την κατάσχεση του ακινήτου του και από 1-1-2014 τον πλειστηριασμό του ακινήτου του  είναι να προσφύγει με αίτηση στο Ειρηνοδικείο για να υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη.


Πλέον ο οφειλέτης μπορεί άμεσα να υποβάλλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Εισάγεται η διαδικασία του προδικαστικού συμβιβασμού. Εντός δύο μηνών από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, καλούνται οφειλέτης και πιστωτικά ιδρύματα να συναινέσουν στην πρόταση του πρώτου για ρύθμιση οφειλών ενώπιον του δικαστηρίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, προχωράει κανονικά η διαδικασία με εκδίκαση της αίτησης από το δικαστήριο, όποτε αυτή θα οριστεί. Μέχρι την ημερομηνία της συζήτησης για την ενδεχόμενη επικύρωση του σχεδίου διευθέτησης ,  για δύο μήνες δηλαδή, αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη , όπως και η δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να πλειστηριάσουν το ακίνητο του.


Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση εισάγεται  την ίδια ημέρα ως αυτόματη διαδικασία η αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής για προστασία της πρώτης κατοικίας έως την έκδοση οριστικής απόφασης από το Ειρηνοδικείο. Δηλαδή αν δεν βρεθεί συμφωνία στην πρόταση οφειλέτη προς πιστωτή, τότε την ίδια ημέρα συζητείται η έκδοση προσωρινής διαταγής για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως την ημερομηνία που έχει προσδιοριστεί το δικαστήριο. Ο δικαστής , εφόσον κρίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να ευδοκιμήσει η κύρια  αίτηση, χορηγεί προσωρινή διαταγή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και αναστέλλονται άμεσα και μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης τα καταδιωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη με αποτέλεσμα να αποσοβείται ο κίνδυνος του πλειστηριασμού. 


2. Αν είναι ενήμερος οφειλέτης ή δεν έχει καταγγελθεί η σύμβαση του , μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση για τους ενήμερους οφειλέτες που ψηφίστηκε στις 10-6-2013 και ισχύει για 6 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Θα πρέπει λοιπόν να σπεύσουν οι οφειλέτες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους  στα πιστωτικά ιδρύματα το ταχύτερο δυνατό για να προλάβουν την προθεσμία των 6 μηνών.


Οι προϋποθέσεις που σωρευτικά απαιτούνται για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι:


1. Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν οι άνεργοι, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας.


2. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα (αφαιρουμένων φόρων και κρατήσεων για ασφαλιστικούς φορείς) από οποιαδήποτε πηγή των οφειλετών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ για τις οικογένειες με έως δύο τέκνα και τις 30.000 ευρώ για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα ή με πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή αναπηρία από 67% και άνω.


Για όσους υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση το αντίστοιχο εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ και τις 20.000 για τα άτομα με τρία ή περισσότερα τέκνα ή με πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή αναπηρία από 67% και άνω.


3. Οι  τραπεζικές καταθέσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, με εξαίρεση τις παραπάνω ειδικές κατηγορίες για τις οποίες προβλέπεται ως πλαφόν καταθέσεων το ποσό των 15.000 ευρώ.


4. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας επί της οποίας έχει εγγραφεί υποθήκη, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.


5. Θα πρέπει να προκύπτει από τα καθαρά εισοδήματα να προκύπτει μείωση τους σε σχέση με το 2009, σε ποσοστό τουλάχιστον 20%. Ως εισοδήματα του 2009 θεωρούνται τα αναφερόμενα στην φορολογική δήλωση του 2010 που αφορά στο οικονομικό έτος 2009. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρόσφατης ανεργίας ή σημαντικής μείωσης μισθών και συντάξεων, θα αρκούν τα αντίστοιχα δημόσια έγγραφα που πιστοποιούν την μεταβολή της οικονομικής κατάστασης.


6. Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανειακών υποχρεώσεων που έχει ο οφειλέτης προς των σύνολο των πιστωτών του, δεν θα πρέπει να  υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη κρύβει παγίδα. Ενώ με την παραπάνω ρύθμιση, αναδιαρθρώνονται μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια, το πλαφόν των 150.000 ευρώ αφορά στο σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών, προσωπικών και καταναλωτικών  δανείων που δεν έχουν εμπράγματη ασφάλεια. (π.χ. αν ο οφειλέτης έχει ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο 135.000 ευρώ και πιστωτικές κάρτες συνολικού ύψους 18.000 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα οφειλών 153.000 ευρώ, δεν θα μπορέσει να υπαχθεί στη ρύθμιση).