Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τι προβλέπει το σχέδιο της τρόικας για άρση της αναστολής πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας;

Προβλέπεται σύμφωνα με το στάδιο της τρόικας σταδιακό ξεπάγωμα το πλειστηριασμών από 1-1-2014. Η διαδικασία θα γίνει σταδιακά ανά εξάμηνο.


1. Σε πρώτη φάση από 1-1-2014 προβλέπεται η αναστολή άρσης πλειστηριασμών για τις πρώτες κατοικίες με αντικειμενική  αξία έως 200.000 ευρώ και όχι μικρότερη από 150.001 ευρώ, των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.


2. Σε δεύτερη φάση από 1-7-2014 προβλέπεται η αναστολή άρσης πλειστηριασμών για τις πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 150.000 ευρώ και όχι μικρότερη από 100.001 ευρώ, των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.


3. Σε τρίτη φάση από 1-7-2014 προβλέπεται η αναστολή άρσης πλειστηριασμών για τις πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ .


4. Στην τέταρτη και τελευταία φάση θα μηδενιστεί το κριτήριο των αντικειμενικών αξιών, ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά ακινήτων.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οικονομικά επιβαρυμένων δανειοληπτών, ασθενών, ανέργων και μονογονεϊκών οικογενειών, θα προβλεφθεί εξαίρεση από τον πλειστηριασμό των κατοικιών τους, αφού πρώτα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο η οικονομική τους κατάσταση.

Στην ουσία από τη μια μεριά η κυβέρνηση εξοπλίζει τους οφειλέτες με το νομικό οπλοστάσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και από την άλλη αίροντας την αναστολή των πλειστηριασμών τους αφήνει έκθετους στις ορέξεις των ξένων funds.


Η υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη ή η ρύθμιση των οφειλών για τους ενήμερους οφειλέτες καθίστανται πλέον επιτακτικές για την προστασία της περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου