Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ποιοι κερδίζουν από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας;

Σύμφωνα με την πρόταση της τρόικας θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να εκπλειστηριάσουν τα ακίνητα χωρίς τους περιορισμούς στην τιμή που προβλέπει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Σήμερα στις δύο πρώτες προσπάθειες πλειστηριασμού ισχύει ελάχιστο όριο τιμής ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και μόνο στην Τρίτη προσπάθεια μπορεί η τιμή να πέσει χαμηλότερα.

Συνεπώς, κερδισμένες θα είναι οι εταιρείες είσπραξης, τα κοράκια των πλειστηριασμών και τα ξένα  funds στα οποία έχουν μεταβιβασθεί, με τραπεζικά ομόλογα, τα δάνεια των ιδιωτών. Στην πραγματικότητα, ανεξέλεγκτα δρουν τα λεγόμενα  distressed funds τα οποία  εμφανίζουν στις πιστώτριες τράπεζες σχέδια ‘τιτλοποίησης’ των υποχρεώσεων της επιχείρησης που τους ενδιαφέρει. Συνήθως αυτό συμβαίνει για μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλα δάνεια, διασκορπισμένα σε πολλές τράπεζες. Εννοείται ότι ‘τιτλοποίηση’ σημαίνει άμεση ρευστότητα στις τράπεζες, που συνήθως δεν αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό του συνολικού ύψους των δανείων που η τράπεζα χαρακτηρίζει επισφαλή ( μπορεί π.χ. μια τράπεζα να πληρωθεί από οίκο τιτλοποίησης, μόλις και μετά βίας το 20% της μέλλουσας αξίας ενός χαρτοφυλακίου δανείων, που ούτως ή άλλως τα θεωρούσε πολύ επισφαλή για να εισπραχθούν στο ακέραιο).

Όλοι αυτοί έχουν τώρα δυνατότητα να αποκτήσουν υποτιμημένα ακίνητα και μετά να τα πουλήσουν ομαδικά ως πακέτο ακινήτων –φιλέτο  σε δυσθεώρητη τιμή στην δευτερογενή αγορά αποκτώντας υπερκέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου