Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Οι βασικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη είναι οι εξής:

1. Καταργείται η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που αποτελούσε τυπική προϋπόθεση και απαραίτητο προστάδιο για την προσφυγή του οφειλέτη στο Ειρηνοδικείο.

Πλέον ο οφειλέτης μπορεί άμεσα να υποβάλλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Εισάγεται η διαδικασία του προδικαστικού συμβιβασμού. Εντός δύο μηνών από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, καλούνται οφειλέτης και πιστωτικά ιδρύματα να συναινέσουν στην πρόταση του πρώτου για ρύθμιση οφειλών ενώπιον του δικαστηρίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, προχωράει κανονικά η διαδικασία με εκδίκαση της αίτησης από το δικαστήριο, όποτε αυτή θα οριστεί.


2. Για να υπάρξει συμφωνία στο στάδιο του προδικαστικού συμβιβασμού απαιτείται η συμφωνία των πιστωτών που έχουν την πλειοψηφία του 50%+1 των οφειλών.


3.Εισάγεται ως αυτόματη διαδικασία η αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής για προστασία της πρώτης κατοικίας έως την έκδοση οριστικής απόφασης από το Ειρηνοδικείο. Δηλαδή αν δεν βρεθεί συμφωνία στην πρόταση οφειλέτη προς πιστωτή, τότε την ίδια ημέρα συζητείται η έκδοση προσωρινής διαταγής για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως την ημερομηνία που έχει προσδιοριστεί το δικαστήριο.


4. Εισάγεται η υποχρέωση του οφειλέτη να καταβάλλει από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης στο Ειρηνοδικείο έως την ημέρα της εκδίκασης της αίτησης του, ποσό ίσο με το 10% της μηνιαίας δόσης που έπρεπε να πληρώνει στην τράπεζα ή το λιγότερο σαράντα (40) ευρώ στο σύνολο των πιστωτών συμμετρικά κατανεμημένο. Εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις, όπως οι άνεργοι ή οι βαριά ασθενούντες και οι ανάπηροι.


5. Για τους οφειλέτες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο προβλέπεται με μεταβατική διάταξη η υποχρέωση τους να καταβάλουν τουλάχιστον σαράντα (40) ευρώ στο σύνολο των πιστωτών τους συμμετρικά κατανεμημένα ανάλογα με το ποσοστό που αναλογεί σε  κάθε οφειλή. Εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις, όπως οι άνεργοι ή οι βαριά ασθενούντες και οι ανάπηροι.


6. Πλέον θα πρέπει να εντάσσονται στη πρόταση του οφειλέτη για ρύθμιση όλες οι οφειλές απέναντι σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι ληξιπρόθεσμες.


7. Για τους οφειλέτες χωρίς πρώτη κατοικία, το δικαστήριο θα μπορεί να ορίσει την περίοδο ρύθμισης σε 3 έως 5 έτη με απαλλαγή των υπολοίπων οφειλών.


8. Για τους οφειλέτες που ζητούν εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας, το δικαστήριο θα μπορεί να ορίσει την περίοδο ρύθμισης από 20 έως 35 έτη.


9.  Για να διασωθεί η πρώτη κατοικία, το δικαστήριο μπορεί να ρυθμίσει την ικανοποίηση των πιστωτών μέχρι συνολικό ποσό που ανέρχεται στο  80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.


10.  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ανεργία, ακραία μείωση εισοδήματος, αναπηρία ή βαριά ασθένεια, το δικαστήριο μπορεί να διασώσει την πρώτη κατοικία και με ικανοποίηση των πιστωτών σε ποσοστό κάτω από το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου – πρώτη κατοικία.


11. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης ή απόφασης που διατάσσει τη ρευστοποίηση ακίνητου, ο οφειλέτης μπορεί με εμπρόθεσμη άσκηση της έφεσης να αναστείλει την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του ακινήτου του έως την εκδίκαση στο 2 βαθμό.


12. Η αίτηση υπαγωγής στο νόμο αναστέλλει τα καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη για δύο μήνες, έως την συζήτηση για συμβιβασμό στο σχέδιο που προτείνει ο οφειλέτης. Αν δεν προκύψει συμβιβασμός, ο δικαστής συζητάει την χορήγηση προσωρινής διαταγής και εφόσον αυτή χορηγηθεί, αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα έως την  ημερομηνία που θα εκδικαστεί τελικά η αίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου